Selasa, 17 Mac 2009

Anugerah Remaja Perdana







Kelab Rakan Muda bersama Pejabat Belia dan Sukan Daerah akan melaksanakan Program Anugerah Remaja Perdana. Kepada golongan remaja yang berminat boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut melalui penggerak rakan muda Jerai atau boleh membaca serba-sedikit maklumat seperti di bawah.






Apa itu Anugerah trakan muda?



1.merupakan kesinambungan program yang dahulunya dikenali sebagai anugerah remaja perdana rakan muda. Program ini mengambil sempena Program Duke of Edinburgh's yang mula diperkenalkan di United Kingdom pada tahun 1956.



2. bertujuan untuk memberi pengiktirafan oleh pihak kerajaan diatas penglibatan remaja 10-25 tahun dalam bidang-bidang aktiviti yang boleh menyumbang kepada proses membentuk kematangan kanak-kanak kepada individu dewasa dengan pendejkatan 9 gaya hidup rakan muda.






Peringkat anugerah.



1. Anugerah bintang Rakan Muda ( 10-13 tahun)



2. Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda ( 14-25 tahun)






Tahap Anugerah.



1. Anugerah bintang Rakan Muda terbahagi kepada 3 tahap iaitu tahap 1, tahap 2 dan Tahap 3. Program ini secara keseluruhan mempunyai 7 gaya hidup rakan muda sebagai pilihan.



2. Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda terbahagi kepada 3 peringkat iaitu Gangsa, Perak dan Emas. Ia meliputi 9n gaya hidup rakan Muda iaitu bagi memenuhi 4 komponen wajib seperti khidmat masyarakat, rekreasi fizikal, kemahiran dan pengembaraan.






Faedah.



1. Perhubungan sosial yang positif



2. Mununjulkan kreativiti



3. ingin di hargai



4. Kemnesraan dalam perhubungan dan interaksi



5. Keinginan untuk berdikari dan memimpin



6. Keperluan untuk beridah dan mencari pengalaman baru.Ganjaran






Ganjaran.



Peserta yang berjaya memenuhi kesemua kriteria yang dinilai oleh mentor-mentor terpilih akan dianugerahkan pingat oleh Kementerian Belia dan Sukan.

1 ulasan:

 1. Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  FAKEH KHALIFAH SAKA

  BalasPadam